En favor de les matèries de filosofia

miércoles, 12 de octubre de 2022

Podem experimentar el món d'una manera objectiva?

 PODEM EXPERIMENTAR EL MÓN D'UNA MANERA OBJECTIVA?

A tots ens han ensenyat la diferència entre la percepció objectiva i subjectiva de les coses, i com diferenciar entre aquestes. Jo sempre he cregut ser capaç de fer-ho, però aquest estiu, mentre passejava per la platja vaig decidir assentar-me a observar com el cel es contrastava amb el mar, i va ser impossible ignorar la sensació de pau i tranquil·litat que em va inundar. Vaig començar a plantejar-me si realment aquesta sensació era producte de la bellesa que els meus ulls estaven tenint el plaer de captar, o si  per el contrari les sensacions que aquests em causaven estaven indirectament influenciades per els sentiments que associo amb ells.



Estar clar que els nostres ideals i creences estan directament influenciats per les nostres vivències i experiències, però influència aquesta subjectivitat en la manera en la que observem el món? Podem confiar plenament en la nostra vista? Durant segles filòsofs arreu del món s’han fet la mateixa pregunta, sense arribar a una conclusió determinada. 

Sota la meva experiència, crec que en observar un element, és impossible no associar-ho amb la sensació que ens transmet, o amb la idea prèvia que la nostra ment s’ha fet d’aquest. Les nostres expectatives i idees prèvies condicionen la forma en que la nostra ment acaba percebent l’objecte en concret, tot i què ho fa de forma discreta i gairebé desapercebuda. És per això que no podem tenir una certesa total davant la forma d’un determinat element, perquè sempre haurà un factor extern que farà que el nostre cervell el distingeixi d’una manera o una altra. 

Personalment penso que el fet que la nostra visió estigui condicionada per els nostres sentiments, i que per tant siguem capaços de veure el món d’una forma única i diferent ens hauria de servir com a reflexió, sobre com d’important és apreciar els diferents punt de vista i estar disposats a obrir-nos a altres maneres de veure el món, al cap i a la fi, ningú té la veritat absoluta, i considerar diverses perspectives ens enriqueix i ens ajuda a créixer com a persones.


Branca de la filosofia: Filosofia de la ment (en concret, filosofia analítica) .




No hay comentarios:

Publicar un comentario